Opel Insignia: vooruitstrevende technologie en efficiëntie

 

De nieuwe Opel Insignia kende zijn wereldpremière op het voorbije autosalon in Brussel. Daarom hebben we het in deze blog graag even over de verbeterde efficiëntie, het sportieve karakter en het baanbrekende lichtsysteem van de nieuwe Insignia.

 

‘Europese auto van het jaar’ in 2009

 

 De eerste generatie van de Opel Insignia werd in 2009 al uitgeroepen tot ‘Europese auto van het jaar’. In het voorbije decennium rolden er dan ook bijna 1,2 miljoen eenheden van zowel de Insignia Grand Sport Limousine als Insignia Sports Tourer Estate van de assemblagelijn.

 

Doeltreffende benzine- en dieselmotoren

 

De nieuwe versie van de Opel Insignia heeft een lichte constructie, wat bijdraagt tot de efficiëntie van de wagen. Verder beschikt de Insignia over doeltreffende benzine- en dieselmotoren. Ook de nieuwe CO2-waarden zijn zeer gunstig. Zo variëren ze van 117 g/km bij de Grand Sport tot 105 g/km bij de Sports Tourer.

 

Handige rijhulpsystemen

 

Net zoals bij alle wagens uit ons assortiment is de Opel Insignia voorzien van alle nodige rijhulpsystemen. Zo wordt jouw veiligheid bij het achteruitrijden bijvoorbeeld verhoogd door de optionele waarschuwing voor langsrijdend verkeer.

 

Dat wordt mogelijk gemaakt door een systeem van radarsensoren die objecten – 90 graden links én rechts tot 20 meter achter de Insignia – kunnen detecteren. De bestuurder krijgt vervolgens een waarschuwing via het scherm en geluidsignalen.

 

En daar stopt het aanbod aan rijhulpsystemen natuurlijk niet. Zo beschikt de nieuwe Insignia ook over een rijstrook- en dodehoek-assistent, adaptieve cruisecontrol met noodrem, verkeersbordsherkenning en een geavanceerde parkeerassistent. Verder zorgt een head-up display ervoor dat de bestuurder zijn ogen op de weg houdt. 

 

Integrale ledverlichtingssystemen

 

Van de zeer zuinige ledkoplampen tot de nieuwe adaptieve IntelliLux LED® Pixel Light: de nieuwe Insignia is uitsluitend uitgerust met integrale ledverlichtingssystemen. Zo bestaat de IntelliLux LED® Pixel Light uit maar liefst 168 ledsegmenten.

Daarbovenop reageren ook de koplampen sneller, ongemerkt en met meer precisie op de rijomstandigheden. De lichtstraal wordt automatisch aangepast, waardoor de weg steeds optimaal verlicht is. Dat alles verhoogt jouw veiligheid bij het rijden in het donker. 

 

Perfecte connectiviteit en infotainment

 

Zowel passagier als bestuurder zijn te allen tijde goed geconnecteerd dankzij intelligente infotainmentsystemen met kleuraanraakschermen. Zo kan je kiezen voor opties zoals e-Call en draadloos opladen voor compatibele toestellen in de middenconsole. 

 

Kom nu onze personen- en bedrijfswagens ontdekken! 

 

Heb je interesse in de Opel Insignia? Neem vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs in onze showroom!


Opel Zafira: veelzijdig, veilig en flexibel

 

De Opel Zafira Life is een veelzijdige, veilige en flexibele bestelwagen die zowel uiterst geschikt is voor particulieren als voor bedrijven. In deze blog bespreken we de verschillende groottes, de zitplaatsen, de motor, toegankelijkheid en veiligheid van de Zafira Life.

 

Drie verschillende groottes

 

De Zafira Life is verkrijgbaar in een Small-versie van 4,60 meter, een Medium-versie van 4,95 meter en Large-versie van 5,30 meter. Voor elk wat wils. Zo is de Small-versie wendbaar in een stedelijke omgeving. De langere versies bieden dan weer meer vervoermogelijkheden.

 

Tot 9 zitplaatsen en flexibiliteit

 

Afhankelijk van de behoeften van jouw gezin of je bedrijf kan de Zafira Life beschikken over tot wel 9 zitplaatsen. Bovendien zijn de zitplaatsen erg flexibel. Zo kan je om extra beenruimte te krijgen zelfs de zitplaatsen op de tweede en derde rij voor- en achteruitschuiven.

Ook heb je de mogelijkheid om de zitplaatsen te configureren en tafeltjes te creëren, zodat je in een zakelijke sfeer een face-to-face meeting kan houden. Of je gezinsleden kunnen er onderweg een gezelschapspelletje op spelen.

 

Perfecte toegankelijkheid

 

De achterste passagiers kunnen dankzij de optionele dubbele elektrische schuifdeuren eenvoudig in- en uitstappen. Ben je gaan shoppen? Dan hoef je dankzij de sensoren van Keyless Open & Start-systeem zelfs niet je tassen op de grond te zetten en je sleutel te zoeken. Zolang die sleutel zich vlakbij bevindt, kan je gewoon instappen en starten.

Een leuk extraatje: met het optioneel panoramisch dak kunnen je passagiers tijdens nachtelijke ritjes naar de sterrenhemel gluren. Verder hoef je niet meer te discussiëren over de temperatuur in de wagen. De voor- en achterzijden kunnen hun eigen ideale temperatuurinstellingen onafhankelijk van elkaar kiezen.

 

Krachtige en zuinige motoren

 

De motoren van de Zafira Life voldoen aan de Euro 6d- TEMP-normen en gaan gepaard met lage gebruikskosten, een lagere uitstoot en een maximale efficiëntie. Je kan verder kiezen uit handgeschakelde of automatische transmissies.

Het IntelliGrip-systeem zorgt ervoor dat je met de Zafira Life van extra tractie geniet op lastige ondergronden met modder, zand of sneeuw. Met deze optie blijf je dus gegarandeerd op de goede weg. Je kan zelfs gaan voor de 4x4-ombouw.

 

Veiligheid & Driver Assist

 

De Zafira Life zet helemaal in op veiligheid. Zo is de wagen uitgerust met frontairbags voor de bestuurder en de passagier vooraan, maar ook met zij- of gordijnairbags voor de passagiers op de drie zetelrijen.

Als je de Automatic Cruise Control er optioneel bijneemt, past de Zafira zelfs automatisch je snelheid aan ten opzichte van je voorligger in het verkeer. De optionele multifunctionele front- en achteruitrijcamera’s helpen jou dan weer bij het veilig parkeren van je wagen.

 

Kom nu onze personen- en bedrijfswagens ontdekken!

 

Heb je interesse in de Opel Zafira Life? Of heb je nog vragen over deze veelzijdige bestelwagen? Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs in onze showroom!


​Opel Vivaro-E: de elektrische bestelwagen

 

Opel focust zich meer en meer op elektrische wagens. Zo kan je bij Opel Van Der Perre in 2020 terecht voor de Vivavo-E. Dat is de elektrische versie van de succesvolle lichte bestelwagen Vivaro. Lees er meer over in deze blog!

 

Bereik tot 200 à 300 kilometer

 

Vanaf 2020 is de Opel Vivaro verkrijgbaar als een puur elektrische versie op batterij. En die batterij kan twee verschillende groottes hebben. Zo kan je kiezen uit een Vivaro-E met een batterij van 50 kWh met een maximaal bereik van 200 kilometer. Ook is er een batterij van 75 kWh, waarmee je maximaal zo’n 300 kilometer kan afleggen.

 

Ideaal voor stedelijke gebieden

 

Uitstootvrije (bestel)wagens worden alsmaar belangrijker in onze Vlaamse binnensteden. De ene na de andere stad treft immers maatregelen tegen vervuilende wagens. Daarom is de Vivaro-E perfect als shuttle of bestelwagen in ‘de laatste kilometer’ in stedelijke gebieden, die weldra quasi ontoegankelijk worden voor wagens op fossiele brandstof.

 

Dezelfde afmetingen en opties

 

Net als de gewone Vivaro is de Vivaro-E verkrijgbaar in drie verschillende lengtes, namelijik 4,60 meter, 4,95 meter en 5,30 meter. De Vivaro-E heeft ook een laadvermogen tot 1400 kilogram en een trekvermogen tot 2500 kilogram.

Met een hoogte van 1,90 meter vormt ondergronds parkeren geen enkel probleem. Ook heeft de Vivaro-E een brede waaier aan geavanceerde technologieën en hulpsystemen. Denk maar aan adaptieve IntelliGrip-tractiecontrole, een achteruitrijcamera van 180º, multimedia-infotainment, sensorgestuurde schuifdeuren en het FlexCargo-doorlaadluik.

 

Elektrische versie van iedere bestelwagen tegen 2024

 

Opel is van plan tegen 2024 een elektrische versie te voorzien van ieder model, ook de bestelwagens. Klanten hebben bij elk model dus de keuze uit een elektrische versie. Zo komt in 2021 de volgende elektrische bestelwagen op de markt: de Opel Combo-E.

 

Kom nu onze bedrijfswagens ontdekken!

 

De bedrijfswagens en bestelwagens van Opel Van Der Perre zijn eenvoudig bestuurbaar, praktisch en comfortabel. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. Kom nu al onze modellen ontdekken in onze showroom!

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.


Opel Movano: van shuttle tot kiepbak

 

Ben je op zoek naar een polyvalente bestelwagen voor je bedrijf? Met de Opel Movano beschik je over een bestelwagen met eindeloze mogelijkheden, meer dan voldoende laadruimte en verschillende werkruimte-opties. Lees hier meer over de voordelen van de nieuwe Movano-bestelwagen.

 

Kiepbak, open laadbak of gesloten laadkast

 

Afhankelijk van je bedrijfsdoelen, kan je kiezen voor een Movano met kiepbak, open laadbak of gesloten laadkast. De laadbak bestaat uit aluminium zijwanden van 40 centimeter hoog, een thermisch verzinkte stalen laadvloer en een elektrische interface voor extra ombouw. De laadvloer kan over de achterkant van de bestelwagen kantelen. Er is zelfs een driewegkiepbak beschikbaar.

 

Ook de open laadbak heeft aluminium zijwanden. Verder zijn er in de laadruimte sjorogen voorzien om de lading vast te zetten en ook is er een houten antislip laadvloer. Met de Movano met gesloten laadkast geniet je van een maximaal laadvolume van maar liefst 20 m³, met een optionele uitbreiding tot 22 m³.

 

Werkruimte achter het stuur

 

Met de Movano hoef je niet eens terug te keren naar het kantoor. Je hebt immers een werkruimte achter het stuur. Zo is de Movano uitgerust met alles wat je nodig hebt om jouw werk te kunnen uitvoeren:

 1. Comfortstoelen voor bestuurder en passagiers
 2. 22 optionele opbergvakken, goed voor in totaal 104 liter extra ruimte
 3. FlexTray-handschoenenkastje
 4. Navi 50 IntelliLink Pro-systeem, compatibel met Apple CarPlay en Android Auto voor uitstekende connectiviteit
 5. Capacitief 7-inch kleurenaanraakscherm
 6. Aansluiting smartphones via Bluetooth® of USB
 7. Draadloos opladen is mogelijk

 

Ook de veiligheid van je werknemers wordt gegarandeerd dankzij een zijwind-assistent, led-dagrijlichten, centrale vergrendeling op afstand, optionele dodehoekwaarschuwing in de buitenspiegel, achteruitkijkcamerasysteem en de optionele rijstrook-assistent.

 

Nieuwe motoren en BiTurbo-technologie

 

De BiTurbo-dieselmotoren leveren meer vermogen en koppel in vergelijking met de voorgangers. Plus: ze zorgen ook nog eens voor een lager brandstofverbruik. Je hebt de keuze uit voor-, achter- en zelfs vierwielaandrijving, moderne zes-versnellingsbakken en een automatische handgeschakelde versnellingsbak.

 

De 2,3-liter-motoren voldoen bovendien aan de strenge emissienormen Euro 6d-TEMP of Euro Vld. Ze variëren van 96 kW (131 pk) tot 133 kW (180 pk).

 

Kom nu de Movano ontdekken!

 

De bedrijfswagens en bestelwagens van Opel Van Der Perre zijn eenvoudig bestuurbaar, praktisch en comfortabel. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. Zo ook de nieuwe Movano. Kom nu al onze modellen ontdekken in onze showroom!

 

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Vind een nieuwe firmawagen tijdens onze Professional Days!

 

In de maand oktober houdt Opel in alle filialen de Professional Days, dus ook bij Opel Van Der Perre in Dilbeek. Tijdens deze periode kan jij bij ons de perfecte bedrijfswagen vinden voor jouw zaak: van bestelwagens tot personenwagens, aan voordelige voorwaarden.

 

Verhoog de veiligheid met onze opties

 

Het design, comfort, het budget en de laadruimte zijn wellicht de belangrijkste criteria voor jou bij het kiezen van een bedrijfswagen. Toch mag je ook de veiligheid niet uit het oog verliezen. Bij ons heb je de keuze uit een groot gamma aan opties om de veiligheid van je bedrijfswagen te verhogen.

 

Krijg nu 50 % op alle opties

 

Tijdens Professional Days krijg je maar liefst 50 % korting op alle opties voor al onze bedrijfswagens. Deze actie is geldig op alle opties met uitzondering van de FlexCare, de kit voor ingebruikname, accessoires en je verzekering.

 

Kom nu onze bedrijfswagens ontdekken!

 

De bedrijfswagens en bestelwagens van Opel Van Der Perre zijn eenvoudig bestuurbaar, praktisch en comfortabel. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. Kom nu al onze modellen ontdekken in onze showroom!

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Dode hoek-camera: veilig op weg met Opel Combo

 

Met de moderne en doeltreffende veiligheidssystemen van de Opel Combo verklein je het risico op ongevallen, butsen en schrammen. Denk maar aan de dode hoek-camera oftewel de Surround Rear Vision, de Flank Guard en Park Assist. Lees er hier meer over.

 

Waarom is een dode hoek-camera nodig?

Wie met een gesloten bestelwagen naar rechts draait, heeft vaak problemen met voetgangers of fietsers op te merken. Dat fenomeen kennen we allemaal als de ‘dode hoek’. In hectische verkeerssituaties leidt dat vaker dan ons lief is tot een ongeval.

Om die reden kan je bij de Combo van Opel gebruikmaken van doeltreffende systemen om veiliger te rijden, te manoeuvreren en goederen of mensen te vervoeren. Hieronder sommen we ze graag even voor jou op.

 

Surround Rear Vision

Het Surround Rear Vision-systeem telt twee camera’s die jou een kijk geven op beelden naar achteren en opzij. Zo vind je een camera gemonteerd boven de achterdeuren, waardoor je op een 5-inch-scherm een helder zicht hebt over de hele ruimte achter het voertuig.

Je hebt twee mogelijke instellingen bij deze achterkijkcamera: een kort beeld naar achteren en een ruimer beeld. Het ruimer beeld krijg je niet alleen wanneer je achteruit rijdt, maar ook tijdens het vooruitrijden. Zo heb je eigenlijk een ‘digitale achteruitkijkspiegel’ met een bereik van 4 tot 30 meter.

De andere camera bevindt zich onder de buitenspiegel aan de passagierskant van de Combo, waardoor je een verbeterd zicht hebt rondom de bestelwagen. De chauffeur ziet zo onmiddellijk of fietsers of voetgangers zich in de dode hoek bevinden.

 

Flank Guard

De Flank Guard bestaat uit sensoren aan de flanken van de Opel Combo. Als de zijkant van de bestelwagen een mogelijk obstakel – een paaltje, slagbomen of muren – nadert, geeft het Flank Guard-systeem een waarschuwing.

Die waarschuwing kan visuele informatie zijn, maar ook geluidssignalen. Naarmate de zijkant dichter bij een mogelijke dreiging komt, zal het geluidssignaal steeds een frequentie hoger schakelen. Op die manier verlaag je het risico op deuken en schrammen.

 

Park Assist

Het is geen sinecure om een bestelwagen te parkeren. Daarom voorziet Opel bij de Combo een ‘parkeerhulp’ genaamd Park Assist. Bij het parkeren naar voor en achter kan je perfect je bewegingen en manoeuvreruimte volgen op het scherm.

 

Kom nu de Opel Combo ontdekken!

De bestelwagens van Opel Van Der Perre zijn eenvoudig bestuurbaar, praktisch en comfortabel. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. Zo ook de Opel Combo. Kom ‘m nu ontdekken in onze showroom!

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.


Opel Movano: ontdek de nieuwe bestelwagen

 

Met de nieuwe Movano heeft Opel een bestelwagen die moderner en gebruiksvriendelijker is dan ooit. Deze bestelwagen maakt het verschil op vlak van veiligheid en comfort, mede dankzij vele rijhulpsystemen en technologieën. Lees er hier meer over.

 

Opbergruimte

 

De Movano is als gesloten bestelwagen beschikbaar in maar liefst vier lengtes en drie hoogtes, tot 4,38 meter laadlengte en 2,14 m laadhoogte. Verder beschikt deze bestelwagen over een maximaal toegelaten gewicht van 4,5 ton en 17 kubieke meter laadvolume.

Afhankelijk van de variant waar je voor kiest, kan je tot 5 europallets vervoeren. In de ‘cockpit’ van de nieuwe Movano alleen al vinden we in totaal 22 opbergvakken voor alles wat je nodig hebt om van de bestelwagen een mobiel kantoor te maken.

 

Specificaties

 

Je herkent de nieuwe Movano duidelijk aan de nieuwe voorpartij. Zo heeft de nieuwe versie een brede, diep geplaatste grille met in het midden de typerende Opel-bliksem. Je ziet de kenmerkende vleugels vanuit het logo overvloeien in de leddagrijlichten, die op hun beurt deel uitmaken van de koplampen.

 

Veiligheid

 

Bij de nieuwe Movano zie je veel technologieën en rijhulpsystemen die je bij geen enkel voertuig van de concurrentie terugvindt. Hieronder sommen we enkele veiligheidstechnologieën op waarmee de Movano zich onderscheidt.

 

Dodehoekwaarschuwing

 

Zoals de naam al doet uitschijnen, elimineert deze technologie de dode hoek waarmee bestelwagens doorgaans te kampen krijgen. Hier herkennen ultrasone sensoren bewegende voorwerpen die je anders onmogelijk vanuit de cockpit kan waarnemen.

Zodra de sensoren iets detecteren, gaat er een led branden in de overeenkomstige buitenspiegel. Wanneer de bestuurder de pinker aan diezelfde kant aanzet, begint deze led te knipperen.

 

Rijstrookassistent

 

Als jouw chauffeurs lang op de baan zijn, kan vermoeidheid een rol spelen. De rijstrookassistent waarschuwt de bestuurder daarom wanneer hij per abuis de rijstrook verlaat en harder dan 30 km/uur rijdt. Dat doet het systeem met een geluidssignaal en een notificatie op het infoscherm.

 

Zijwindassistent

 

Hoe groter de bestelwagen, hoe gevoeliger hij is voor zijwind. Dankzij de ESP-tool behoudt de nieuwe Movano de controle op de weg. Bij hevige zijwind krijgt de bestuurder daarvan een waarschuwing met een windsymbool op het infoscherm.

 

Accessoires

 

De standaarduitrusting van de nieuwe Movano bestaat uit automatische ruitenwissers en dimlichten. Ook zie je op een 7-inch scherm met een speciale camera wat er zich achteraan de Movano afspeelt.

Parkeren wordt jou dan weer makkelijker gemaakt dankzij ultrasone sensoren die met geluidssignalen de bestuurder waarschuwen voor obstakels voor en achter het voertuig.

Ook het Navi 50 IntelliLink Pro-systeem gaat in première in de nieuwe Movano. Het bijgewerkte systeem is compatibel met Apple CarPlay en Android Auto, voor een voortreffelijke connectiviteit.

 

Kom nu de nieuwe Opel Movano ontdekken!

 

De bestelwagens van Opel Van Der Perre zijn eenvoudig bestuurbaar, praktisch en comfortabel. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. Zo ook de nieuwe Opel Movano. Kom ‘m nu ontdekken in onze showroom!

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Een bestelwagen of lichte vracht: de vele voordelen

 

Ieder bedrijf dat een bestelwagen of lichte vracht aankoopt en gebruikt, geniet van enkele interessante en gunstige fiscale voordelen. In deze blog gaan we bijvoorbeeld dieper in op het voordeel van alle aard, de BIV en de solidariteitsbijdrage.

 

Voordeel van alle aard

Zoals bij gewone bedrijfswagens wel het geval is, wordt het voordeel van alle aard bij bestelwagens niet forfaitair berekend. Bij een bestelwagen of lichte vracht gebeurt dat namelijk op basis van de werkelijke waarde die het voertuig heeft voor de begunstigde.

Deze werkelijke waarde is in principe gelijk aan het bedrag dat de begunstigde onder normale omstandigheden zou hebben betaald om hetzelfde voordeel te genieten.

 

Btw-aftrek

Voor personenwagens is de btw-aftrek maximaal 50 %, maar gelukkig telt die regel niet voor bestelwagens. De wetgeving rond bestelwagens is iets complexer. Zo maakt de btw-administratie voor een lichte vracht het volgende onderscheid:

1. Onbeduidend privégebruik
2. Gemengd gebruik
3. Onbeduidend beroepsgebruik

Met onbeduidend privégebruik bedoelt men dat je het voertuig occasioneel of eerder toevallig gebruikt voor privédoeleinden. In dat geval heb je recht op maar liefst 100 % btw-aftrek. Bij gemengd gebruik het je daarentegen de keuze tussen ofwel de aftrek op basis van een rittenadministratie ofwel een specifiek forfait van 85 %.

Dan heb je nog het onbeduidend beroepsgebruik, waarbij je het voertuig eerder gebruikt voor privé- dan voor professionele doeleinden. De aftrek is daarvoor beperkt tot 35  of zelfs 0 %.

 

CO2- solidariteitsbijdrage

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, wordt een CO2-solidariteitsbijdrage berekend op basis van de CO2-uitstoot en het brandstoftype van een voertuig.

Onder normale omstandigheden moet je als werkgever een solidariteitsbijdrage betalen wanneer je aan je werknemers een voertuig ter beschikking stelt dat ook voor andere beroepsdoeleinden wordt gebruikt. Denk maar aan het woon-werkverkeer.

De RSZ aanziet een bestelwagen echter als een ‘utilitair voertuig’. Dat betekent dat je als werkgever enkel een solidariteitsbijdrage moet betalen wanneer het voertuig voor zuivere privéverplaatsingen wordt gebruikt. En dus niet voor woon-werkverkeer.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


 

Lichte vrachtwagen: de criteria volgens de fiscaliteit en het DIV

 

Wanneer is er nu eigenlijk sprake van een lichte vrachtwagen of bestelwagen? Wat zijn de fiscale criteria? En welke criteria hanteert de Dienst Inschrijving van Voertuigen (DIV)? In deze blog vergelijken we beide visies op enkele cruciale punten.

 

Laadoppervlak

 

Volgens het fiscale begrip van een bestelwagen moet de verhouding van de lengte van de laadruimte ten opzichte van de wielbasis (= afstand tussen de twee wielassen) minstens 50 % bedragen. De Dienst Inschrijving van Voertuigen (DIV) zegt daartegen dat die verhouding maar 30 % moet zijn.

 

Voordeel van alle aard 

 

De fiscale wetgeving zegt dat het voordeel van alle aard berekend wordt in functie van de werkelijke waarde bij woon-werkverkeer en privégebruik. Bij de DIV wordt het voordeel van alle aard dan weer forfaitair berekend zoals een personenauto bij privégebruik.

 

Belasting op de inverkeerstelling (BIV)  

Simpel: er is volgens de fiscale richtlijnen geen Belasting op de Inverkeerstelling bij bestelwagens. Ook alle beroepsmatige kosten zijn voor de volle 100 % aftrekbaar, inclusief de brandstofkosten. 

Volgens de DIV is een bestelwagen echter fiscaal gelijkgesteld met een personenauto. De BIV betaal je bij inschrijving van de bestelwagen. En de brandstofkosten zijn voor 75 % aftrekbaar.

 

CO2- solidariteitsbijdrage 

 

Als er werkgever moet je volgens de fiscaliteit helemaal geen CO2-solidariteitsbijdrage betalen als er geen vermoeden van privégebruik is. De DIV zegt iets gelijkaardigs, maar toch niet helemaal. Zo moet je enkel een CO2-solidariteitsbijdrage betalen bij privégebruik, inclusief woon-werkverkeer. 

Investeringsaftrek 

Je hebt fiscaal gezien recht op investeringsaftrek als het gaat om een eenmanszaak en uitsluitend beroepsgebruik. De DIV geeft helemaal geen recht op investeringsaftrek. 

 

Afschrijven 

Volgens de fiscaliteit heb je bij een bestelwagen recht op een versnelde of degressieve afschrijving. Bijkomende kosten bij de aankoop mogen eveneens éénmalig afgeschreven worden. 

Bij de DIV is er echter sprake van een lineaire afschrijving. En de bijkomende kosten moeten afgeschreven worden over dezelfde looptijd als de investering.

 

Btw 

Als je de bestelwagen gebruikt voor enkel en alleen jouw beroep, kan je volgens de fiscale wetgeving de btw voor de volle 100 % recupereren. Volgens het DIV is dat maar 50 %.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud 

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

 

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Opel Vivaro

 

Is jouw bedrijf op zoek naar een nieuwe bestelwagen? Kom dan gerust de nieuwe Opel Vivaro eens bekijken. In deze blog nemen het model helemaal onder de loep. Je komt hier onder andere meer te weten over het laadvermogen, verbruik, navigatiesysteem en design.

Groot laadvermogen

 

Het maakt niet uit welk karwei jouw werknemers voor ogen hebben: in de Opel Vivaro kan je haast alles kwijt. Zo heeft de bestelwagen een laadvermogen van 1,4 ton, een laadvolume tot 6,6 m³ en een maximale laadlengte tot 4 meter.

 

In de Small-versie van 4,6 meter lang kan je twee europallets vervoeren. Heb je meer plaats nodig? Kies dan voor de Medium-uitvoering van 4,95 meter of de Large-uitvoering van 5,3 meter. Daar kan je tot drie europallets in kwijt.

 

De Vivaro is verkrijgbaar in vier verschillende koetswerkstijlen. Voor wie altijd vracht vervoert, is de gesloten bestelwagen ideaal. Zo heb je maximaal drie zetels voorin. De Crew Cab kan plaats bieden aan zes personen. Doe je regelmatig verplaatsingen met je kleine team? Denk dan aan de Platform Cab-uitvoering die plaats kan bieden aan negen personen.

 

Dankzij de dubbele elektrische schuifdeuren en de handvrije toegang met sensorbediening was laden bovendien nooit zo makkelijk. De reksystemen, optionele legborden en –lades maken het je bovendien makkelijk om werkspullen op te bergen.

Zuinig verbruik

 

Bij de Opel Vivaro kan je rijden met een enkele tank dankzij de krachtige en toch zuinige Euro 6d-TEMP-motoren. Ze zijn goed voor maximaal 180 pk in combinatie met lage gebruikskosten, een lagere uitstoot en maximale efficiëntie.

 

Stabiliteit en extra fractie

 

Met het IntelliGrip-systeem heb je speciale banden voor bouwwerven, zodat je extra tractie hebt op moeilijke ondergronden zoals modder, zand of sneeuw. Je kan zelfs kiezen voor de 4x4-ombouw van Dangel, zodat je mobiel blijft op lastige ondergronden en zelfs offroad. Ook een 4x2-ombouw is mogelijk.

Connectiviteit

 

Is jouw bedrijf actief in een ruim werkgebied? In de Opel Vivaro zit een 7 inch aanraakscherm en Multimedia Navi. Zo arriveren je werknemers nergens te laat. Ook kan je de Opel Vivaro gebruiken als mobiel kantoor dankzij de FlexCargo-bank voor twee passagiers.

 

Je beschikt over handige smartphone- en tablethouders. Ook heb je extra opbergruimte onder de kussens van de passagiersbank en opbergvakken in het dashboard om je werkuitrusting en waardevolle voorwerpen in op te bergen.

Comfortabel interieur

 

Het interieur is opgebouwd uit hoogwaardige materialen, die best tegen een stootje kunnen. Het geheel behoudt het evenwicht tussen comfort, bedieningsgemak en klasse. Alles wat je werknemers nodig hebben, bevindt zich binnen handbereik. Denk maar aan de navigatie, radio enzovoort.

Veiligheid

 

De veiligheidssystemen zijn naar Duitse normen. Zo ben je beschermd door het Driver Drowsiness Alert, dat jouw rijpatronen analyseert via een frontcamera en het stuur. Het systeem laat jouw werknemers weten wanneer het tijd is voor een korte pauze. Verder beschik je over:

 

 • Lane Departure Warning: je wordt gewaarschuwd wanneer je van het baanvak afwijkt.
 • Smart Beam-systeem: het systeem wisselt automatisch tussen grote lichten en dimlichten, zodat je andere chauffeurs niet verblindt.
 • Speed Limit Adaption: de cruisecontrol past automatisch je snelheid aan.

Bestelwagens en periodiek onderhoud

 

Heb je interesse in de Opel Vivaro? Of wil je ook onze andere bestelwagens eens bekijken? Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

 

Bovendien verzorgt Open Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 

 


Bestelwagen verzekeren: is er een verschil met een personenwagen?

 

Wil je jouw bestelwagen verzekeren? Een onderneming die wil groeien heeft nood aan betrouwbare bestelwagens die bescherming genieten tegen alle risico’s. Maar is de verzekering van een bestelwagen duurder of goedkoper dan die van een gewone personenwagen?

 

Is er een verschil tussen de verzekering van een bestelwagen en een personenwagen?

Een verzekering voor een bestelwagen verschilt niet veel van een verzekering voor een personenwagen. Zo kan je bij het verzekeren van een bestelwagen ook kiezen uit allerlei vormen. Denk maar aan:

1. Burgerlijke aansprakelijkheid (BA)
2. Gedeeltelijk omniumverzekering
3. Volledige omniumverzekering

Net als bij een personenwagen is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid ook bij een lichte vracht verplicht.

 

Is een bestelwagen verzekeren duurder of goedkoper?

 

Aangezien het risico op ongevallen groter is met een bedrijfsbestelwagen dan met een particuliere personenwagen, zal ook de hoogte van de premie wellicht aanzienlijk verschillen. Op die manier beschermt de verzekeraar zich tegen een hogere kans op schade.

Vele verzekeraars hebben een aanbod dat speciaal gericht is op bedrijfsbestelwagens. En dan hebben we het bijvoorbeeld over:

1. Verzekeringen aan een vaste premie.
2. Dekking in burgerlijke aansprakelijkheid als het ongeluk twee bedrijfsvoertuigen van dezelfde firma betreft.
3. Dringende en noodzakelijke herstelling van de bestelwagen zonder eerst op een uitgebreide expertise te berusten.

 

Waar moet je op letten?

 

Vergelijk de verschillende aanbiedingen van alle verzekeraars grondig. De ene verzekeraar biedt al een uitgebreidere dekking aan dan de andere. Let daarom op extra voordelen op het gebied van dienstverlening, gratis bijstand en herstellingen.

Wanneer er een ongeval gebeurd is met een van je bedrijfswagens, moet je immers kunnen rekenen op een dringende herstelling. Zo niet, liggen de werkzaamheden van je bedrijf mogelijk even stil en dat kan je vele euro’s kosten.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud

 

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


 

Hoe vermijd je als werkgever CO2-taks en belastingen op een bestelwagen?

 

Als jouw werknemers een bestelwagen van je bedrijf voor privédoeleinden gebruiken, betaal je een CO2-bijdrage en is er sprake van een belastbaar voordeel van alle aard. Maar er zijn manieren om als werkgever extra kosten te vermijden. Hoe? Dat lees je in deze blog.

 

Wanneer wel CO2-taks en belastbaar voordeel van alle aard?

 

Privégebruik

 

Zoals je hierboven kan lezen, betaal je als werkgever een CO2-taks op alle bedrijfsvoertuigen die door je werknemers ook gebruikt worden voor privédoeleinden. Daarbovenop is er sprake van een belastbaar voordeel van alle aard.

De CO2-taks wordt forfaitair berekend op basis van de CO2-uitstoot en het type brandstof van de bestelwagens. De minimumbijdrage ligt momenteel vast op 20,83 euro per maand. 

 

Woon-werkverkeer

 

Mispak je niet: het begrip privégebruik is erg breed. Het gebruik van het voertuig voor privédoeleinden omvat niet alleen privéverplaatsingen buiten de werkuren, maar ook woon-werkverkeer.

Werknemers die met de bestelwagen van je bedrijf naar en van het werk rijden, gebruiken het voertuig dus voor privédoeleinden. Als werkgever betaal je er bijgevolg een CO2-taks op. Ook is het belastbaar voordeel van alle aard hier geldig.

 

Wanneer geen CO2-taks en belastbaar voordeel van alle aard?

 

Professioneel gebruik

 

Onder professioneel gebruik verstaan we alle verplaatsingen in het kader van het werk en waartoe de werkgever dus opdracht heeft gegeven. Deze verplaatsingen zijn volledig vrijgesteld van de CO2-taks en ook het belastbaar voordeel van alle aard geldt hier niet.

 

Woon-werkverkeer bij niet-sedentaire werknemers

 

Er is één groep van werknemers die vrijgesteld is van de CO2-taks en het belastbaar voordeel van alle aard op woon-werkverkeer. Dat zijn de niet-sedentaire werknemers oftewel de werknemers zonder een vaste plek van tewerkstelling.

Deze werknemers moeten immers de bestelwagen ’s avonds mee naar huis nemen om er ’s morgens rechtstreeks mee naar de klant of de tijdelijke werklocatie te rijden. Het betreft daarom duidelijk dienstverplaatsingen.

 

Wat moet je als werkgever doen om taksen op bestelwagens te vermijden?

 

 1. Verbied privégebruik van je bestelwagens in een car policy.
 2. Controleer met rittenbladen de verplaatsingen van al je bestelwagens
 3. Omschrijf in je arbeidsreglement een sanctiebeleid uit voor het geval er toch privégebruik wordt vastgesteld.
 4. Besteed voldoende aandacht aan de omschrijving van de arbeidsovereenkomst voor niet-sedentaire werknemers.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud

 

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Bestelwagen kopen? Geniet van de vele fiscale voordelen

 

Wist jij dat een bestelwagen onder een gunstig fiscaal regime valt? Wie een bestelwagen aankoopt voor zowel professioneel als privégebruik, kan genieten van enkele mooie fiscale voordelen. In deze blog lees je er meer over.

 

Wat is volgens de fiscale definitie een bestelwagen, lichte vracht of utilitair voertuig?

 1. Vervoer van goederen als doel
 2. Toegelaten massa maximum 3500 kilogram
 3. Lengte van de laadruimte ten opzichte van de wielbasis bedraagt minstens 50 %
 4. Laadruimte bestaat uit een vaste of duurzaam bevestigde horizontale laadvloer voor de gehele oppervlakte
 5. Er mogen geen verankeringspunten voor bijkomende banken, zetels of veiligheidsgordels aanwezig zijn

 

Welke voertuigen komen er nog in aanmerking?

Naast de bestelwagens die onder de fiscale definitie vallen, zijn er nog vier andere categorieën van voertuigen die genieten van het voordele belastingregime, namelijk:

 1. Bestelwagens met enkele cabine
 2. Bestelwagens met dubbele cabine
 3. Pick-ups met enkele cabine
 4. Pick-ups met dubbele cabine

Wat zijn de fiscale voordelen van een bestelwagen?

Lage belasting op inverkeerstelling 

Als eigenaar van een gemotoriseerd voertuig dat gebruikmaakt van de openbare weg moet je een (eenmalige) belasting op de inverkeerstelling betalen. Deze belasting wordt berekend volgens bepaalde formules op basis van diverse milieukenmerken.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ben je met een bestelwagen vrijgesteld van deze belasting. In het Vlaams Gewest en het Waals Gewest betaal je een lager tarief dan voor een gewone personenwagen.

 

Lagere verkeersbelasting 

Ook het bedrag voor je jaarlijkse verkeersbelasting ligt voor een bestelwagen lager dan voor een personenwagen. De jaarlijkse verkeersbelasting is een belasting op alle motorvoertuigen die personen en goederen over de weg vervoeren.

Wanneer je jouw bestelwagen inschrijft bij de Directie Inschrijving Voertuigen (DIV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer, zal je automatisch elk jaar een aanslagbiljet ontvangen op basis van deze inschrijving.

 

Beroepskosten voor 100 % aftrekbaar 

Gebruik jij je bestelwagen voor professionele doeleinden? Dan zijn jouw beroepskosten voor de volle 100 % aftrekbaar. Om de vergelijking te maken: voor personenwagens zijn de beroepskosten maar voor 75 % aftrekbaar.

 

Recht op investeringsaftrek 

Indien je de zaakvoerder bent van een eenmanszaak, heb je recht op investeringsaftrek. Dat is een fiscaal voordeel waarbij je een wettelijk bepaald percentage van je investeringskosten mag aftrekken van je belastbare winst.

 

Recht op degressieve afschrijving 

Je mag niet degressief afschrijven op personenauto’s, auto’s voor dubbel gebruik en minibussen. Met een bestelwagen heb je daarentegen wel recht op een degressieve of versnelde afschrijving.

 

Bijkomende kosten 

Alle bijkomende kosten die gepaard gaan met de aankoop van de bestelwagen mag je in één keer afschrijven.

 

Btw volledig aftrekbaar 

Ook de btw die je betaalt op het aankoopbedrag van de bestelwagen kan je volledig aftrekken.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud 

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Saloncondities bij Opel Van Der Perre

 

De maand januari is de maand van het autosalon. Ook bij Opel Van Der Perre kan je als particulier en bedrijf genieten van de saloncondities. In deze blog sommen wij de belangrijkste voordelen even voor jou op.

 

Totaalvoordelen op het hele gamma

 

Of je nu een privéwagen of een bedrijfswagen zoekt: bij Opel Van Der Perre kan je tijdens het autosalon profiteren van allerlei totaalvoordelen op ons volledige gamma. Kom gerust langs in ons filiaal om te kijken welke acties voor jou voordelig zijn.

Vooral onze bestelwagens springen in het oog. Als bedrijf kom je met onze Combo, Vivaro of Movano professioneel voor de dag. Ook bieden ze voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke producten en materialen.

 

Voucher van €250

 

Op de website van Opel kan je gratis een persoonlijke voucher bekomen, waarmee je kan genieten van een korting van €250 bij de aankoop van een nieuwe wagen. Klik hier om je persoonlijke voucher aan te vragen.

 

Verzekeringsvoordeel

 

Van 01/01/2019 tot en met 30/06/2019 kan je op de premies burgelijke aansprakelijkheid en omnium een voordeel krijgen. Deze korting kan 5 % zijn als je wagen over 1 van de volgende 6 rijhulpsystemen beschikt, 15 % bij 2 van de 6:

1. Parkeerhulp

2. Dodehoeksignalisatie

3. Rijstrookondersteuning

4. Automatic Emergency Braking

5. Aandachtsassistent

6. Adaptive Cruise Control

Om recht te hebben op deze kortingen, horen de rijhulpsystemen van de te verzekeren wagen initieel zijn ingebouwd. Ook moet de bestuurder minstens 25 jaar zijn.

 

Gratis dashcam

 

Wil je in de periode van het autosalon je wagen een eigen styling geven? Als je voor een minimumwaarde van €250 aan originele Opel accessoires koopt, krijg je bij ons een dashcam ter waarde van €99,99. Je kan hier alle accessoires rustig bekijken.

 

Packs 120 euro

 

Deze editie van het autosalon is speciaal voor het merk Opel. Om onze 120ste verjaardag te vieren, pakken we uit met attractieve packs ter waarde van €120. Jij rijdt dus ongetwijfeld buiten met een rijkelijk uitgeruste Opel.

 

Financiering

 

Voor elk model hebben we tijdens het autosalon wel een interessante financiering die past bij jouw voorkeuren en mogelijkheden. Er zijn zelfs vele modellen met een jaarlijks kostenpercentage van 0 %.

Let op: onze acties op de financiering zijn enkel geldig voor particulieren en van 01/01/2019 tot en met 31/01/2019.

 

Renting

 

Ook voor bedrijven hebben we aantrekkelijke acties. Zo kan je tijdens het autosalon een beroep doen op onze renting formules voor bedrijfswagens. Een Opel Combo is al beschikbaar voor jouw bedrijf voor amper €129/maand in financiële renting.

 

Meer info & voorwaarden

 

Meer details over onze acties en alle voorwaarden vind je op de algemene website van Opel. Ook kan je ons bereiken op het nummer 02/582.29.11 of binnenspringen in onze toonzaal in Dilbeek.

 

Periodiek onderhoud doorheen het jaar

 

Wil je dat jouw bedrijfswagens te allen tijde tiptop in orde zijn? Opel Van Der Perre verzorgt graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem vrijblijvend en gratis contact met ons op. Meer info vind je hier.


Combo Cargo: Van of the Year 2019

De Opel Cargo is uitgeroepen tot Van of the Year 2019 en in deze blog kan je lezen waarom dat zo is. Ook hebben we het over de Combo Life, de personenwagenversie. Interesse? Kom de Combo dan zelf ontdekken bij Opel Van Der Perre.

 

Bedrijfswagen

 

Combo Cargo

 

Opbergruimte

De Opel Cargo heeft een laadvermogen van 3,8 m³, maar je kan ook kiezen voor de XL-versie met een laadvermogen van 4,4 m³ en een lange wielbasis. De laadlengte bedraagt dan weer 3090 mm en 3440 mm voor de XL.

Het maximale laadvermogen is zo’n 1000 kg en 950 kg bij de XL. Je kan maar liefst twee Europallets in de laadruimte vervoeren. Verder heeft het interieur tot 15 opbergvakken. De bestelwagen behoudt het evenwicht tussen een compacte buitenkant en een ruimte binnenkant.

 

Specificaties

De Combo Cargo is beschikbaar in zowel efficiënte en krachtige benzine- als dieselmotoren. Verder heb je de keuze uit een soepele handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak of een verfijnde achttrapsautomaat, die in combinatie met een benzinemotor verkrijgbaar is vanaf het tweede kwartaal van 2019.

 

Veiligheid

Aanrijdingen behoren tot het verleden met de Combo Cargo. Zij beschikt deze bestelwagen over automatische noodremhulp met voetgangersdetectie. De Lane Keep Assist zorgt ervoor dat de bestuurder een rijstrookwaarschuwing krijgt en corrigeert zelfs zachtjes de koers bij een onverwachte afwijking van de rijstrook.

Snelheidsboetes? Die krijg je nooit meer in de bus dankzij het Speed Sign Recognition-systeem, dat snelheidsbeperkingen herkent en de bestuurder vraagt om de snelheid aan te passen. Ook heeft de bestelwagen:

 • een automatische cruisecontrol,
 • airbags,
 • een waakzaamheidsassistent
 • en een flank guard

Optioneel kan je bovendien kiezen voor de led-dagrijlichten die de veiligheid van jezelf, je werknemers en andere weggebruikers te verzekeren tijdens de werkdag.

 

Accessoires

Dankzij het optionele en geavanceerde Multimedia Navi Pro-systeem met een 8 inch-aanraakscherm kan je makkelijk je smartphone gebruiken als satellietnavigatiesysteem, telefoongesprekken voeren en berichten ontvangen via Whatsapp of Skype. En dat alles zonder je blik van de weg af te wenden of je handen van het stuur te lossen.

 

 

Personenwagen

 

Combo Life

 

Zitplaatsen en kofferruimte

Heb je een groot gezin? Dan is de Combo Life ideaal. Zo kan je kiezen uit vijf of zeven zitplaatsen. Maak je vaak tripjes met de kinderen? Dan kan je wel een grote kofferruimte gebruiken. De twee verschuifbare zetels van de derde zetelrij kan je namelijk eenvoudig verwijderen.

De standaardversie van de Combo Life beschikt maar liefst over een kofferruimte van 597 liter met alle zetels op hun plaats, die je kan uitbreiden tot 2.126 liter. Als je echter kiest voor de Combo Life XL met lange wielbasis kan je beschikken over een maximale kofferruimte van 2.693 liter.

 

Deuren en kleppen

De Opel Life heeft twee deuren vooraan en enkele of dubbele schuifdeuren achteraan, die het in- en uitstappen vereenvoudigen. Aan de achterkant kan je gaan voor asymmetrische klapdeuren of voor een achterklep, eventueel met een afzonderlijk te openen ruit.

 

Veiligheid

Bij de Opel Life kan je over dezelfde veiligheidsfuncties en –maatregelen beschikken als bij de Opel Cargo. Denk maar aan de automatische noodremhelp bij voetgangersdetectie, de Lane Keep Assist, airbags en speed sign recognition.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een automatische snelheidsregelaar en de waakzaamheidassistent. Zo analyseert het Driver Drowsiness Alert de rijstijl van de bestuurder om tekenen van vermoeidheid op te merken. Indien nodig, geeft het systeem waarschuwingen.

 

Accessoires

Ook bij de Combo Life kan je genieten van het gemak van het Multimedia Navi Pro-systeem met een 8 inch-aanraakscherm.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud

 

De bestelwagens van Opel Van Der Perre zijn eenvoudig bestuurbaar, praktisch en comfortabel. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.


 

 

Geflitst met je bestelwagen? Zo vecht je een boete aan

 

Kreeg je een verkeersboete voor een overtreding met een van de bestelwagens van je bedrijf? Dan kan je de overtreding betwisten. In deze blog somt Opel Van Der Perre jouw mogelijkheden op. 

Schuldig tot het tegendeel bewezen is

Klinkt bovenstaande titel een beetje apart? Volgens ons juridisch systeem ben je immers onschuldig tot het tegendeel bewezen is. In de verkeerswet is echter het omgekeerde van toepassing. Wie ervan overtuigd is dat een verkeersovertreding onterecht is, moet eerst zijn onschuld aantonen.

Je hoort dus te bewijzen dat jij of een van je werknemers de overtreding niet beging. En dat is geen sinecure. Hieronder bespreken we de mogelijkheden.

 

Onmiddellijke inning

Reed de chauffeur binnen de bebouwde kom niet meer dan 30 km/u te snel? Of buiten de bebouwde kom niet meer dan 40 km/u over de toegestane limiet? Afhankelijk van de politiezone krijgt jouw bedrijf:

 • Ofwel eerst een bekendmaking met een beschrijving van de feiten, gevolgd door een overschrijvingsformulier enkele dagen later.
 • Of meteen een proces-verbaal met een onmiddellijke inning.

Als je niet akkoord bent met de overtreding, mag je zeker niet gewoon betalen. Door het bedrag over te schrijven, geef je de fout immers toe en is de zaak afgehandeld.

 

Betwistingsformulier

Ben je zeker van de onschuld van jezelf of je werknemers? Dan kan je gebruikmaken van het betwistingsformulier die bij iedere pv als bijlage zit. Het is de enige proceduremogelijkheid om de snelheidsboete aan te vechten.

 

Objectief bewijsmateriaal

Vul het betwistingsformulier zo grondig mogelijk in. Beschrijf klaar en duidelijk de reden waarom je niet akkoord bent met de overtreding. Ook voeg je best zoveel mogelijk objectieve bewijsstukken toe. Denk bijvoorbeeld maar aan:

 • Een bewijs van een verblijf in het buitenland.
 • Dashcambeelden die aantonen dat er niet te snel gereden werd.

 

Aangetekende brief

Stuur het betwistingsformulier en de bewijslast zo snel mogelijk in de vorm van een aangetekende brief terug met de post. Als je het aangetekend doet, kan je aantonen dat je tijdig het verweer hebt verzonden. De desbetreffende politiedienst maakt je dossier vervolgens over aan het parket.

 

Parket

Het parket bestudeert jouw dossier grondig. Ook kan je zelf je zaak inkijken. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Als de bewijslast voldoende in jouw voordeel pleit, zal het parket de zaak zonder meer klasseren.
 2. Is het parket niet overtuigd van je onschuld? Dan stelt het een minnelijke schikking voor, plus 10 euro bovenop de oorspronkelijke boete van de onmiddellijke inning.

 

Politierechtbank

Heb je in de bebouwde kom toch meer dan 30 km/u te snel gereden? Of buiten de bebouwde kom meer dan 40 km/u boven de wettelijke limiet? Dan wordt jouw zaak onmiddellijk behandeld door de politierechtbank.

Ook als je weigert de onmiddellijke inning of minnelijke schikking te betalen, moet jij je voor de politierechtbank verantwoorden.

Acht de politierechter de overtreding bewezen? Dan komt er een strafrechtelijke veroordeling op je strafregister. Ook verhoogt hij de boete die oorspronkelijk op de onmiddellijke inning stond vermeld.

 

Conclusie

Betwist enkel een verkeersovertreding als je duidelijk kan bewijzen dat ze ongegrond is. De bewijslast mag dus niet discutabel of aanvechtbaar zijn. Ze moet onweerlegbaar aantonen dat je onschuldig bent.

Zo niet, loop je het risico dat de boete verhoogt en dat er een strafrechtelijke veroordeling op je strafregister komt.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.


Bestelwagen kopen? Enkele rijtips


Wil je voor jouw bedrijf een bestelbus kopen? Voor onervaren chauffeurs is het rijden met een bestelwagen in het begin wat onwennig. Met de tips in deze blog van Opel Van Der Perre kunnen jouw werknemers alvast wat oefenen op een afgesloten terrein.
 

Rijbewijs B

Beschik je over een rijbewijs B? Dan mag je mag wettelijk gezien een bestelwagen of camionette met een maximale laadcapaciteit van 3500 kilogram besturen. Extra rijlessen of een speciaal rijbewijs zijn niet verplicht.

Dat je gewoon de baan op mag, betekent echter niet dat je ook daadwerkelijk met een bestelwagen kan rijden. Een camionette of bestelwagen besturen is immers niet hetzelfde als met een auto rijden. Neem daarom de tijd om te wennen aan het nieuwe voertuig.

Een bestelwagen is immers breder en hoger, maar ook kan je moeilijker achteruitkijken. Wanneer je remt of een bocht neemt, moet je bovendien rekeninghouden met de krachten die inwerken op de lading in de laadruimte. Met onderstaande tips verloopt het gewenningsproces ongetwijfeld wat vlotter.

Maak een proefrit

Het is geen goed idee om je zomaar direct op de openbare weg te begeven. Neem daarom de tijd om met de bestelwagen te oefenen op een afgesloten terrein. Denk maar aan een parking van een warenhuis na sluitingstijd. Of op de terreinen van je bedrijf, natuurlijk. 

Let op de grootte en afmetingen

De hoogte en breedte van een bestelwagen zijn zeer verschillend dan die van een normale personenwagen. Wees daarom alert bij lage garages, aquaducten, smalle straten en verkeersborden die over de weg hangen. 

Maak gebruik van buitenspiegels 

Het zicht in een bestelwagen mag vooraan dan wel ruimer zijn, achteraan zie je meestal minder tot niets. Maak daarom optimaal gebruik van de buitenspiegels aan de zijkant van de bestelwagen. En dan vooral wanneer je afslaat, parkeert of draait. 

Vergeet niet je dode hoek 

Net zoals vrachtwagens hebben ook bestelwagens een dode hoek, weliswaar niet in dezelfde mate. Ben je van plan een manoeuvre uit te voeren? Denk er dan aan dat er mogelijk fietsers, voetgangers, motorrijders of andere weggebruikers zich achter jou of rechts van jou bevinden. 

Rij langzamer en hou afstand 

Een bestelbusje is logger, langer en breder dan een gewone auto. Vermijd bruuske manoeuvres. Bochten nemen of van rijstrook veranderen doe je dus best langzamer dan je gewend bent. Hou ook voldoende afstand met je voorliggers. De remafstand van een camionette is immers vele malen langer dan die van een persoonswagen.  

Laat je helpen bij parkeren 

Wees niet te trots om je de eerste dagen te laten bijstaan bij het parkeren. Iemand kan jou bijvoorbeeld handsignalen geven. Zo voorkom je misverstanden, ongelukjes en onnodige schade aan de bestelwagen. 

Bestelwagens en periodiek onderhoud 

De bestelwagens van Opel Van Der Perre zijn eenvoudig bestuurbaar, praktisch en comfortabel. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag. 

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal. 


Nieuwe codes voor benzine en diesel: alles op een rijtje

 

Wil je met je bestelwagen benzine tanken? Dan moet je in heel de Europese Unie kiezen voor E5 of E10. Diesel krijgt dan weer de code B7. In deze blog gaat Opel Van Der Perre dieper in op het hoe en waarom van deze nieuwe benamingen.

Wat verandert er precies?

Geen nood voor wie de nieuwe codes niet onmiddellijk kan onthouden: de tankstations mogen nog steeds de oude benamingen zoals benzine en diesel blijven gebruiken. Enkel de etiketten op het tankpistool en de pomp veranderen.

Zo maken de groene en gele etiketten met ‘Benzine 98’, ‘Benzine 95 E10’, ‘Diesel 10S’ en ‘LPG’ plaats voor de witte etiketten met de zwarte belettering ‘E5’, ‘E10’, ‘B7’ en ‘LPG’. Daarbij krijgt benzine een rond etiket, diesel een vierkant en de gassen een ruit. Kortom:

 • Benzine 98 heet voortaan E5,
 • Benzine 95 wordt E10.
 • Wie diesel wilt tanken, moet op zoek naar B7.

Waarom is deze verandering nuttig?

Bedrijven die over heel Europa actief zijn, weten dat het voorheen niet evident was om de juiste brandstof te tanken in het buitenland. Ook toeristen kunnen erover meespreken. Diesel en benzine hadden overal een andere naam.

Zo heette benzine in Spanje bijvoorbeeld ‘gasolina’ en diesel ‘gasoléo’. In Tsjechië werd er daarentegen gesproken over ‘natural’ en ‘nafta’. Kortom: een vergissing is snel gebeurd.

Door de invoering van de gestandaardiseerde etiketten en benamingen, worden kleine drama’s aan tankstations vanaf nu uitgesloten. Al zijn er ook economische redenen voor de verandering, want de invoer van brandstof moet nu vlotter verlopen.

Bovendien gelden de nieuwe benamingen niet alleen in de Europese Unie, maar eveneens in Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Macedonië, Servië en zelfs Turkije.

Wat betekenen de nieuwe benamingen?

Zoals je ziet, starten alle nieuwe benamingen voor benzine met een E. Die letter duidt immers de hoeveelheid biobrandstof van de benzine aan. Bij E5 ligt dat maximum op 5 %, bij E10 op 10 %. En zo ook met diesel. Bij B7 is de biocomponent logischerwijze maximaal dus 7 %.

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Is jouw bedrijf toevallig op zoek naar een nieuwe bestelwagen? Bekijk dan zeker de modellen van Opel Van Der Perre. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.


Opel Combo

 

Ben je op zoek naar een nieuwe bestelwagen voor jouw bedrijf? Bekijk dan gerust eens de Opel Combo in onze showroom of op onze website. In deze blog lees je in ieder geval meer over het laadvermogen, het design, de opties en veiligheidssystemen.

Groot laadvermogen

Wat is het belangrijkste aspect van een bestelwagen? De laadruimte. En dan zit je goed met de Combo en Combo XL, respectievelijk met een maximaal laadvolume van 3,8 m³ en 4,4 m³. Zo kan je ladingen met een maximale lengte van 3090 mm kwijt in de Combo en van 3440 mm in de Combo XL. 

Verder is er in de laadruimte van de bestelwagen plaats voor maar liefst twee europallets. De vracht mag zo’n 1000 kg wegen in de standaard Combo, in de XL is het gewicht van de lading beperkt tot 950 kg.

De werklast voor je personeel proberen we te verminderen door optionele schuifdeuren en een optioneel doorlaadluik. Op die manier worden je werknemers minder belast en winnen ze tijd bij het lossen en laden van de bestelwagen.

Zuinig verbruik

Dankzij het zuinige 1.3 CDTI-model heeft de Combo een zeer laagbrandstofverbruik. Bovendien beschikt de bestelwagen over een betrouwbaar start- en stopsysteem, zodat je niet onnodig kostbare brandstof verspilt bij verkeerslichten, overwegen of in de file.

Modern interieur

De Combo is niet alleen praktisch, maar ook comfortabel. Jouw werknemers gebruiken de bestelwagen immers vaak als een kantoor op wielen. Daarom hebben we gezorgd voor een aantrekkelijk en modern design. Ook zijn er tot wel binnenin tot wel 15 opbergvakken.

Veiligheid

Veiligheid primeert. Zo kan je de Combo uitrusten met maar liefst 18 intelligente rijhulp- en veiligheidssystemen. Denk bijvoorbeeld maar aan een Driver Drowsiness Alert. Of het optionele Automatic Emergency Braking-systeem, dat automatisch werkt bij snelheden tussen 5 en 85 km/u. Verder kan je Automatic Cruise Control nemen als extra veiligheidsoptie.

Dankzij een verhoogd cabineprofiel en een hoge zitpositie hebben je werknemers zelfs een ‘troon’, waardoor ze koning van de weg zijn. Zo kunnen ze genieten van een brede kijk en een grote zichtbaarheid op het verkeer.

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in de Opel Combo? Of wil je ook onze andere bestelwagens eens bekijken, zoals de Vivaro of de Movano? Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Open Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.


Veilig filerijden: 8 tips voor jouw chauffeurs

 

Nergens in Europa staan wagens vaker in de file dan in België. Elke zaakvoerder die over bedrijfswagens beschikt, weet dat een file behoort tot de dagelijkse realiteit van zijn werknemers. In deze blog geeft Opel Van Der Perre enkele tips om zo veilig mogelijk doorheen de files te komen.

Hou afstand

Bumperkleven is niet alleen gevaarlijk als je tegen hoge snelheid op de autostrade rijdt, maar ook tijdens files. De wet schrijft voor dat de minimale afstand tussen twee wagens in een file twee tot drie autolengtes moet bevatten. En dat is niet zonder reden.

Staartaanrijdingen in files zijn immers nooit uitgesloten. Een onoplettende chauffeur kan zomaar even op het einde van een file inrijden. Indien je te weinig afstand bewaart, word je zonder pardon tegen je voorligger gekatapulteerd.

Verander niet van rijstrook

Heb jij ook altijd het gevoel dat je in de traagste rijstrook bent beland? Toch is de tijd die je wint door van rijstrook te veranderen miniem. Je vormt bovendien een erg groot risico voor andere weggebruikers. En voor jezelf. Veranderen van rijstrook zorgt jaarlijks voor 4 % van alle aanrijdingen.

De wagens achter jou moeten namelijk remmen wanneer je voor hen invoegt. En vaak heb je bij het uitvoeren van het manoeuvre niet gemerkt dat de wagen voor jou plots remt, wat tot een aanrijding kan leiden.

Rij niet op de pechstrook

Ook al is je afrit maar een tiental meter verderop, dan nog mag je nooit op de rijstrook rijden. Wie wel geduldig wacht tot de afrit, kan namelijk verrast worden als jij plots vanop de pechstrook opduikt. Bovendien beschouwt de politie zo’n manoeuvre steeds als een overtreding.

Hang niet de ramptoerist uit

Niets zo vervelend als een kijkfile. Draag er dus zelf niet aan bij. Rij je voorbij een ongeval? Hou je blik dan gewoon op de weg, anders ben je minder gefocust op het verkeer rondom jou, waardoor je zelf een potentieel gevaar vormt.

Let op moto’s

Motorrijders mogen in files tussen de twee rijstroken rijden met een maximumsnelheid van 50 km/u en niet sneller dan 20/u dan de rest van het verkeer. Helaas merk je ze niet altijd op. Probeer daarom zoveel mogelijk ruimte tussen jou en je naaste rijstrook te houden. Wil je van rijstrook veranderen? Kijk dan eerst in je achteruitkijkspiegel.

Wees zuinig met de koppeling

Trap de koppeling tijdens het filerijden niet continue in. Een koppeling kan namelijk warmlopen en verbranden bij overmatig gebruik.

Blijf op de snelweg

Het is verleidelijk om de raad van sommige navigatie-apps te volgen en de snelweg te verlaten. Helaas kom je dan vaak op binnenwegen of secundaire wegen terecht die niet voorzien zijn voor zoveel verkeer. Het is dus veiliger om gewoon op de snelweg te blijven. Je bent trouwens niet de enige die zo’n app gebruikt, waardoor je wellicht ook daar stilstaat.

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen, zijn zuinig in verbruik, leveren de nodige prestaties en zijn comfortabel.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.


Gladde wegen in de zomer: hoe slippen te vermijden met je bestelwagen

 

Niet alleen tijdens de wintermaanden moet je rekeninghouden met gladde wegen, ook in de zomer ben je niet vrij van slipgevaar. In deze blog van Opel Van Der Perre lees je meer over de risico’s op slippen in de zomermaanden. Ook geven we jou tips over hoe je een slippartij met je bestelwagen tot een goed einde brengt.

 

Lichte regen en brandstofvlekken

 

Rijdende voertuigen laten weleens een druppeltje olie of brandstof achter op de wegen. Onder normale omstandigheden spoelt de regen die vlekken gewoon weg. Als er echter sprake is van langdurige droge periodes, stapelen de olieresten zich op. Deze zomer is daar een klassiek voorbeeld van.

 

Als het dan toch weer regent, komen die olie- en brandstofvlekken los van het wegdek. Zo ontstaat er een glibberige film, die de wegen gevaarlijk glad kan maken. En dat is vooral bij lichte regen het geval. Een zware regenbui doet de gladde film namelijk sneller wegdrijven.

 

Aquaplaning

 

Hevige regenval is echter niet ongevaarlijk, want er kan aquaplaning of watergladheid ontstaan. Dat verschijnsel treedt op als er door zware regen een waterfilm wordt gevormd tussen de band van een rijdend voertuig en het wegdek.

 

Door die waterfilm kan je bestelwagen tijdelijk onbestuurbaar worden en beginnen slippen. Al zeker als de waterafvoergroeven op je banden door slijtage ondiep zijn geworden. Met goede banden vermijdt je aquaplaning. Je kan daarom jouw banden regelmatig laten vervangen bij Opel Van Der Perre.

 

Basistips bij slippen

 

Niet remmen

 

Het is de meest belangrijke regel als je voertuig begint te slippen: niet remmen. Wie op het rempedaal gaat staan, verliest immers onherroepelijk de controle over de bestelwagen. Helaas is remmen vaak een instinctieve reactie, die je moet proberen te onderdrukken.

 

Gaspedaal loslaten

 

In plaats van te remmen, laat je beter het gaspedaal van je wagen los. Zo kan je de bestelwagen laten ‘uitrollen’ en krijgen je voorwielen beetje bij beetje terug grip op het wegdek. Hoe trager je rijdt, hoe dunner de film van water of olie tussen de banden en het wegdek wordt.

 

Tegensturen of meesturen?

 

Over het algemeen geldt: als je voorwielen slippen, moet je meesturen. Slippen je achterwielen? Stuur dan tegen. Bij aquaplaning is je wagen echter totaal onbestuurbaar. Naar welke richting je ook stuurt, je wagen gaat hoe dan ook rechtdoor.

 

Laat gewoon je gaspedaal los, druk de koppeling in en vertraag. De banden zullen hopelijk snel weer grip krijgen op het wegdek naarmate je langzamer rijdt.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud

 

Heb je interesse in een bandenwissel om meer grip te krijgen op de weg? Of wil je onze bestelwagens eens bekijken? Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

 

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Bestelwagen kopen: waar je op moet letten

 

Ben je een zelfstandige of zaakvoerder? En overweeg je de aanschaf van een bestelwagen voor professionele doeleinden? Dan hoor je rekening te houden met een aantal factoren. Denk maar aan de laadruimte, de brandstof, de aandrijving en het comfort. Lees er in deze blog van Opel Van Der Perre meer over.

Laadruimte

Het type bestelwagen waar je uiteindelijk voor kiest, is in de eerste plaats afhankelijk van de lading die je gaat transporteren. Wat is het doeleinde van de bestelwagen? Wat wil je er precies in laden? Of ga je er voornamelijk personen mee vervoeren?

Ook moet je stilstaan bij hoe je de lading in en uit de bestelwagen gaat laden. En of de inrichting van het voertuig misschien aangepast moet worden aan jouw transportnoden. Je hoort dus naar de veelzijdigheid en het model van de bestelwagen te kijken.

Ieder model heeft bovendien een maximaal laadgewicht. Probeer vooraf goed in te schatten hoe zwaar jouw gemiddelde lading zal zijn. Bekijk of je vracht niet de mogelijke capaciteit en afmetingen overschrijdt.

Brandstof 

Vele (transport)bedrijven betalen zich blauw aan brandstofkosten. Het is een werkingskost die mogelijk een grote impact heeft op de werking in jouw bedrijf. Sta daarom goed stil bij de brandstof waar je uiteindelijk voor kiest: diesel of benzine.

Wat betreft de motorprestaties is er haast geen verschil tussen een diesel- of benzinemotor, al is de ene wel groener dan de andere. Zo ligt de CO2-uitstoot bij een dieselmotor lager, maar de uitstoot van fijn stof is dan weer beduidend hoger in vergelijking met een benzinemotor.

En dat is de reden waarom de overheid dieselwagens weert uit de stadscentra en strenge normen oplegt. Bovendien is een dieselmotor niet langer altijd goedkoper. In 2018 betaalde je voor een liter diesel namelijk gedurende een korte periode meer dan voor benzine.

Je kan de aankoop van een dieselbestelwagen dus enkel nog verantwoorden als je er vaak lange afstanden mee aflegt. Het aantal afgelegde kilometers op jaarbasis moet dus significant hoog zijn.

Aandrijving

Kijk naar het prestatieniveau van de bestelwagen en ga na of dat past bij de ritten die jij voor ogen hebt. Zo is het mogelijk dat het voertuig vaak een aanhanger moet meetrekken of zware pallets moet vervoeren. Ga daarom op zoek naar de ideale samenloop van vermogen, tractie en brandstofverbruik.

Comfort

De bestelwagen moet comfortabel zijn voor jou of je werknemers, want het zal vaak een mobiele werkplek zijn. Wie dagelijks meerdere uren achter het stuurt spendeert, smeekt naar maximaal comfort. Let om die reden op:

 • de ergonomie van de zetels,
 • de verstelbaarheid van de armleuningen, rugleuning en hoofdsteun,
 • het geluidsniveau in de cabine,
 • de grootte en de bereikbaarheid van de opbergvakken in de cabine.

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen, zijn zuinig in verbruik, leveren de nodige prestaties en zijn comfortabel.

 Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Zomerbanden op je bestelwagens: de voordelen

 

In de zomer voorzie je de bestelwagens van je bedrijf het best van zomerbanden. Ze zorgen namelijk voor meer grip op de weg, een lager brandstofverbruik en een kleinere remafstand. Bij Opel Van Der Perre kan je steeds terecht voor een optimale bandenwissel.

Wat is een zomerband?

Zomerbanden – of high performance-banden – herken je aan een laag profiel met smalle en ondiepe radiale groeven. Dat profiel zorgt voor een maximaal contact met het rijoppervlak. Zo kunnen jouw chauffeurs in de zomermaanden veilig en zorgeloos rijden bij hoge temperaturen of na een hevige regenbui. 

De groeven van zomerbanden loodsen bij een nat oppervlak het regenwater immers weg van de banden. Op die manier voorkomen ze hydroplaning en slippartijen. Bij hydroplaning, aquaplaning of watergladheid ontstaat er een dunne waterfilm tussen de band en het wegdek, waardoor de bestelwagen oncontroleerbaar wordt.

Ook de rubbersamenstelling van zomermaanden is zachter. Ze kleven daarom beter aan de weg. Met het rijden merken je werknemers ongetwijfeld dat ze meer grip hebben op de weg dan met winterbanden.

Wat zijn de voordelen van zomerbanden? 

• Meer grip op de weg bij hogere temperaturen

• Minder kans op slippartijen en hydroplaning

• Lager brandstofverbruik

• Meer stuurcontrole

• Beter rijcomfort

• Lager geluidsniveau

• Kleinere remafstand

• Snellere acceleratie 

Wanneer gebruik je best zomerbanden? 

De naam zomerbanden is wellicht wat misleidend, want de bandenprofielen komen niet alleen van pas tijdens de zomermaanden. Zo hoor je al bij een temperatuur van 7 graden Celcius jouw bestelwagens van high performance-banden te voorzien.

 Is het kouder? Dan werkt een zomerband niet optimaal, want: 

• je verliest grip,

• het verbruik gaat omhoog

• en de remafstand wordt aanzienlijk langer. 

Kortom: alle voordelen van zomerbanden vervallen bij lagere temperaturen, waardoor je niet langer veilig en zuinig rijdt. Gebruik dus nooit zomerbanden in de wintermaanden. Ze zijn alleen rendabel bij warmere temperaturen. 

Zijn er nadelen aan zomerbanden? 

Omdat zomerbanden door het lage profiel een groter contact hebben met het wegdek, zijn ze meer onderhevig aan slijtage en mogelijke beschadigingen. De levensduurte van de banden is dus relatief beperkt in vergelijking met winterbanden. 

Zoals eerder aangehaald, mogen je werknemers nooit met zomerbanden rijden in de winter. De zachte rubbersamenstelling wordt door de lage temperaturen werkelijk steenhard. Zo verliezen je chauffeurs grip op de weg en kunnen de gevolgen rampzalig zijn. 

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Hebben jouw bestelwagens nood aan een bandenwissel? Dan ben je bij Opel Van Der Perre welkom. Ook verzorgen we graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal. 

Bekijk ook gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.


Oververhitte motor van je bestelwagen? Lees onze tips

 

Op warme dagen, tijdens lange ritten of in vervelende files kan de motor van de bestelwagen oververhit geraken. In deze blog lees je meer over de oorzaken en mogelijke oplossingen. Indien nodig verhelpt Opel Van Der Perre vakkundig het probleem.

Hoe weet je dat je motor oververhit is?

Brandt het waarschuwingslampje van de koelvloeistof? Of wijst de wijzer van de temperatuurmeter helemaal naar rechts? Als het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, dan heeft de bestelwagen mogelijk een oververhitte motor.

Wat doe je bij een oververhitte motor? 

 1. Eerst en vooral: doorrijden is geen optie. De motor kan zo onherroepelijke schade oplopen. De chauffeur hoort de bestelwagen veilig aan de kant te zetten.
 2. Ook moet er een gevarendriehoek op zo’n dertig meter afstand van de bestelwagen gezet worden.
 3. Vervolgens opent de chauffeur best de motorkap, want dan krijgt de motor de kans om af te koelen.
 4. De bestuurder kan ook de verwarming op de hoogste temperatuur zetten en de blazers helemaal opendraaien. De hitte kan zo beter ontsnappen.
 5. Ga de oorzaak van de oververhitting na.

Mogelijke oorzaken van oververhitte motor 

Koelvloeistof motor

In de meeste gevallen is een tekort aan koelvloeistof de oorzaak van een oververhitte motor. De bestuurder laat in dat geval de bestelwagen best een kwartier tot een half uurtje afkoelen. Vervolgens kan hij de dop van de koeling opendraaien en het peil checken.

Enige voorzichtigheid is op zijn plaats, want de vloeistof is wellicht nog schroeiend heet. Door de hoge temperatuur kan de vloeistof bij het openen vrijkomen in dampvorm en zware brandwonden veroorzaken. 

Andere oorzaken 

 • • Een defecte thermostaat
 • • Een beschadigde temperatuursensor
 • • Een lek in de radiateu
 • • Een vervuilde radiateur

Hoe los je een oververhitte motor op?

 • • Te kort aan koelvloeistof. De bestuurder moet de radiator bijvullen met geschikte koelvloeistof. Vervolgens kan hij de motor enkele minuutjes laten draaien en het peil weer controleren.
 • • Andere oorzaken. De bestuurder schakelt het best professionele hulp in als hij vermoedt dat het gaat om een defecte thermostaat, een beschadigde temperatuursensor of een lekkende of vervuilde radiateur. 

Hoe kan je een oververhitte motor voorkomen? 

 1. Heeft de bestuurder een lange rit voor de boeg op een warme dag? Of vreest hij langdurige files? Dan controleert hij best op voorhand het peil van de koelvloeistof.
 2. Zet de airco niet op het maximum bij uitzonderlijk warm weer, want dat is belastend voor de motor en laat het brandstofverbruik stijgen.
 3. Laat de goede werking van de ventilator, de thermostaat en het oliepeil tijdig controleren door een gekwalificeerde garagist. 

Bestelwagens en periodiek onderhoud 

Wil je de oververhitting van je motor vakkundig laten oplossen? Dan helpt Opel Van Der Perre jou graag verder. Ook verzorgen we graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

Heb je bovendien interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

 


Motorlampje brandt? 5 mogelijke oorzaken

 

De radio speelt muziek, de zon schijnt en er is bijna geen verkeer op de weg. Toch kan een zorgeloos ritje van je werknemer in een bestelwagen helemaal omslaan wanneer het motorlampje brandt. In deze blog geven we een woordje uitleg bij vijf mogelijke oorzaken.

Storing in inspuit- of motormanagementsysteem

Het motormanagementsysteem laat de verbranding in een motor zo schoon en efficiënt mogelijk plaatsvinden. Het systeem maakt daarvoor gebruik van een aantal basisgegevens. Denk maar aan de positie van de krukas, het toerental, de druk in het spuitstuk, de motortemperatuur, de gasklephoek en de lambda-waarde.

Na verloop van tijd geraken bepaalde sensoren echter bedekt met as. Bijgevolg vermindert het vermogen van de sensoren om het zuurstof- en brandstofmengsel te veranderen. Een defecte sensor verhoogt daarom de schadelijke uitstoot van de bestelwagen.

Katalysator

Een katalysator dient om uitlaatgassen te verminderen. Het onderdeel bevindt zich vooraan in het uitlaatsysteem, vaak vlak na de motor. Schadelijke stoffen worden er in onschuldige stoffen omgezet zoals koolstofdioxide, stikstof en waterdamp.

Als er iets misloopt in het systeem stopt die omzetting van schadelijke naar neutrale stoffen. Om jou of je werknemers daarop attent te maken, gaat het motorlampje branden.

Losse of defecte benzinedop

Onderschat nooit het belang van een benzinedop. Als de dop een scheurtje of opening vertoont, ontsnappen er mogelijk brandstofgassen. Ook dat verhoogt de uitstoot van schadelijke stoffen.

Als het lampje brandt, vertoont je benzinedop mogelijk schade. Denk maar aan een scheurtje. Of het kan betekenen dat de dop na een tankbeurt niet correct is teruggeplaatst.  

Bougies en bedrading

De bougie is een onderdeel van het ontstekingssysteem. Dat systeem laat het samengeperste lucht-brandstof-mengsel in de motor ontsteken door middel van een elektrische vonk. Als de bougies uitvallen, voel je wellicht een kleine schok in de versnelling van de bestelwagen.

Bougies die dateren van voor 1996 hoor je om de 40.000 tot 50.000 kilometer te laten vervangen. Recentere bougies gaan dan weer langer mee en halen makkelijk 150.000 kilometer. Er is helaas weinig dat je kan doen om slijtage aan de bougies te voorkomen.

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.


 

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Boorddocumenten: welke moeten in je bestelwagen liggen?

 

Bij een ongeval, autokeuring of controle is het belangrijk dat jouw chauffeurs de juiste boorddocumenten van je bestelwagens kunnen voorleggen. Denk maar aan het gelijkvormigheidsattest of het inschrijvingsbewijs. In deze blog sommen we op welke documenten steeds in de bestelwagen aanwezig moeten zijn.

 

Boorddocumenten

Inschrijvingsbewijs

Je kan het inschrijvingsbewijs of ‘kentekenbewijs’ beschouwen als de identiteitskaart van de bestelwagen. Je ontvangt het document wanneer je de bestelwagen inschrijft bij de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen (DIV). Kortom: wanneer je de nummerplaat aanvraagt.

Het inschrijvingsbewijs bestaat sinds 1 september 2013 uit twee delen. Het ene deel moet aan boord van de bestelwagen liggen, het andere moet jouw administratie in bewaring nemen.

Gelijkvormigheidsattest

Het gelijkvormigheidsattest krijg je van de constructeur of officiële verdeler bij de aankoop van de bestelwagen. Het attest toont aan dat de bestelwagen voldoet aan de beschrijving in het proces-verbaal van goedkeuring (PVG).

Verzekeringsattest

Het verzekeringsattest – of de ‘groene kaart’ in de volksmond – bewijst dat de bestelwagen een geldige verzekering heeft. Wees zeker dat de datum op het attest niet overschreden is. Je moet immers steeds het meest recente verzekeringsattest in de bestelwagen hebben liggen.

Keuringsbewijs

Is de bestelwagen ouder dan 4 jaar? Dan moet er altijd een geldig keuringsbewijs aan boord liggen. Bij iedere nieuwe keuring moet je chauffeur namelijk het vorige keuringsbewijs kunnen voorleggen.

 

Documenten chauffeur

Identiteitskaart

Uiteraard is de chauffeur wettelijk verplicht om te allen tijde zijn identiteitskaart op zak te hebben. En dus ook wanneer hij met de bestelwagen rijdt.

Rijbewijs

Zodra de chauffeur zich op de openbare weg bevindt met de bestelwagen, moet hij zijn rijbewijs bij de hand hebben. Let op: het Belgisch rijbewijs is in bepaalde landen niet geldig. Als er een rit naar het buitenland gepland staat, moet je dus eerst nagaan of het rijbewijs er wordt erkend.

 

Nuttige documenten

Europees aanrijdingsformulier

Is de bestelwagen betrokken bij een verkeersongeval? Dan moet de desbetreffende chauffeur een Europees aanrijdingsformulier waarheidsgetrouw invullen en ondertekenen, al dan niet samen met een andere betrokken partij.

Dankzij het aanrijdingsformulier beschikt je verzekeringskantoor over alle nodige informatie om eventuele schade te compenseren.

Contactgegevens bijstandsverzekeraar

Heb je een bijstandsverzekering met pechverhelping? Zorg er dan voor dat je chauffeurs bij ongeval of pech niet te lang moeten zoeken naar de contactgegevens van de bijstandsverzekeraar.

 

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Onderhoud bestelwagen: een langere levensduur met onze tips

 

Een bestelwagen is helaas onderhevig aan slijtage. Toch kan je met de juiste zorg en maatregelen de levensduur van de onderdelen van je bestelwagens eenvoudig verlengen. Hieronder vind je enkele nuttige tips.

Opgeladen accu

Wil je een langere levensduurte van je accu? Wees dan zuinig met de elektronische apparaten in de bestelwagen. Zo zet je best de radio van de bestelwagen niet te lang op zonder dat de motor draait. Controleer bij het parkeren ook steeds of je portieren wel goed zijn gesloten, want anders blijft de interieurverlichting mogelijk branden.

Laat je de bestelwagen lang stilstaan tijdens de wintermaanden? Dan neem je de accu er best uit om ze op een warme plek te bewaren. Als de accu nood heeft aan vervanging, contacteer je dan weer best Opel Van Der Perre.

Verse motorolie

Je hoort de motorolie van je bestelwagen regelmatig bij te vullen. Zo controleer je best het oliepeil ongeveer vijf minuten nadat je de motor hebt stilgelegd. Het is belangrijk dat de motor nog warm is, dus voorkom aanrakingen met hete motoronderdelen.

Let er bovendien op dat je steeds dezelfde olie gebruikt waarmee de motor reeds op draait. Ook het volledig vervangen van de motorolie of oliefilter laat je best over aan Opel Van Der Perre.

Optimale wielen en banden

Als je een lange verplaatsing naar een klant op de planning hebt staan, kijk je best even de bandenspanning na. Een te lage bandenspanning heeft namelijk oververhitting van de banden tot gevolg. En dat kan dan weer leiden tot ernstige schade. Zorg er ook voor dat de banden koud zijn wanneer je ze nakijkt.

Stralende, roestvrij carrosserie

We hoeven je het niet te vertellen: het regelmatig schoonmaken van je bestelwagen laat je carrosserie langer stralen. Al zeker als je op bestrooide wegen hebt gereden. Is je laklaag beschadigd? Laat de schade dan zo snel mogelijk herstellen, want anders zit je op termijn opgezadeld met corrosie.

Functionerende ruitenwissers

Check tijdens de wintermaanden steeds of de ruitenwissers niet aan de voorruit zijn vastgevroren. Heeft het gesneeuwd? Verwijder de sneeuw dan handmatig en niet met de ruitenwissers, anders buigen ze mogelijk door het gewicht. Ook op een droge ruit gebruik je ze best niet.

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Voor de meeste onderhoudstaken aan je bestelwagen is professionele expertise vereist. Opel Van Der Perre verzorgt dan ook graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

Heb je bovendien interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

 


Verkeersborden: vergis je niet!

 

Sommige verkeersborden lijken sterk op elkaar. Zo zijn de kleuren, vormen of afbeeldingen vaak verwant. En dat kan mogelijk leiden tot gevaarlijke verkeerstoestanden. In deze blog licht Opel Van Der Perre enkele verkeersborden toe. Een gewaarschuwde chauffeur is er immers twee waard.

Rechtdoor rijden of niet?

Verkeersbord D1 is een gebodsbord. Dat betekent dat je verplicht bent om de door de pijl aangeduide richting te volgen. In dit geval moet je dus rechtdoor rijden. Verkeersbord F19 is daarentegen een aanwijzingsbord. Het wijst op een openbare weg met éénrichtingsverkeer. D1 bevindt zich meestal aan het einde van een straat, F19 aan het begin.

Verboden in één of twee richtingen?

Een van je chauffeurs is bijna op de bestemming van de klant, maar in het begin van de straat staat een verkeersbord C1. Tja, dan weet je chauffeur dat hij van de andere kant moet komen om de klant te bereiken. Het bord betekent namelijk ‘verboden richting voor iedere bestuurder’.

Als je chauffeur echter het verkeersbord C3 ziet, moet hij beseffen dat hij de klant nooit kan bereiken met de bestelwagen. Het bord zegt namelijk dat verkeer in de straat verboden is in beide richtingen voor iedere bestuurder. Gelukkig wordt het bord meestal gevolgd met ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’.

Slechte weg of verkeersdrempel?

Als een van je werknemers het verkeersbord A13 passeert, past hij best zijn snelheid aan. Het bord waarschuwt immers voor één of meerdere uithollingen in het wegdek, vaak veroorzaakt door slijtage of een ongelijkheid in de weg.

A14 brengt jouw werknemer dan weer op de hoogte van een verhoogde inrichting op het wegdek over een afstand van 150 meter. Hij moet zijn snelheid verlagen naar 30 km/u wanneer hij over de verkeersdrempel rijdt.

Bebouwde kom?

Voor een ervaren chauffeur is het duidelijk dat bord F1a het begin van de bebouwde kom weergeeft. De maximumsnelheid is er 50 km/u. Verkeersbord F43 wijst enkel op de toegang tot het grondgebied van een bepaalde gemeente.

Autostrade of hospitaal?

Wie niet goed kijkt of vermoeid is, kan deze verkeersborden weleens verwarren. Verkeersbord F5 duidt een autosnelweg aan, F53 de nabijheid van een ziekenhuis. Ziet een van je werknemers het verschil niet meer tussen deze verkeersborden? Dan zet hij zijn bestelwagen best even aan de kant om een dutje te doen!

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Is jouw bestelwagen betrokken geraakt bij een auto-ongeval? Dan kan je die bij ons laten herstellen. Ook verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens.

Of wil je onze nieuwe bestelwagens eens bekijken? Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Verkeersongeval? Volg onze tips en reageer correct

 

Gaan de bestelwagens van jouw bedrijf iedere dag de baan op? Dan is de kans reëel dat jouw chauffeurs ooit betrokken geraken bij een (licht) ongeval. Met onze tips handelen ze op zo’n stresserend moment alvast correct.

Breng jezelf in veiligheid

Kan de bestelwagen nog rijden en ben je er zelf toe in staat? Parkeer je bestelwagen dan veilig aan de kant van de weg. Als het ongeval op de autosnelweg is gebeurd, hoor je op een afstand van 100 meter van de bestelwagen een gevarendriehoek te zetten. In de stad of andere wegen hoort de afstand 30 meter te bedragen.

Zorg dat jij en je passagiers op een veilige afstand blijven, bijvoorbeeld achter de vangrail. Ook al ben je overstuur, blijf zeker rekeninghouden met het verkeer. Al zeker wanneer je de weg wilt oversteken.

Kijk of er gewonden zijn

Zodra iedereen in veiligheid is, analyseer je best de situatie alvorens te handelen. In de eerste plaats moet je nagaan of er gewonden zijn. Is dat het geval? Bel dan zo snel mogelijk naar de hulpdiensten op het noodnummer 112. Dat nummer werkt niet alleen in België, maar overal in Europa. Je krijgt zowel de politie en brandweer als de medische hulpdiensten aan de lijn.

Als je naar de hulpdiensten belt, vertel je bondig wat er is gebeurd en hoeveel gewonden er zijn. Geef vervolgens zo precies mogelijk de locatie door. Vele smartphones beschikken vandaag over een gps, waaruit je de exacte coördinaten kan afleiden. Beantwoord tenslotte zo duidelijk mogelijk alle vragen.

Bel de politie indien nodig

Als er geen gewonden zijn, hoef je niet altijd naar de hulpdiensten te bellen. Dat is enkel in de volgende gevallen verplicht:

 • - Er zijn gewonden
 • - De betrokken partijen zijn het oneens over de omstandigheden van het ongeval
 • - De tegenpartij heeft vluchtmisdrijf gepleegd
 • - Je vermoedt dat de tegenpartij onder invloed is van alcohol

Vul het aanrijdingsformulier correct in

Je moet altijd het Europese aanrijdingsformulier invullen. Idealiter doe je dat samen met de tegenpartij. Was je de enige betrokkene? Of pleegde de tegenpartij vluchtmisdrijf? Maak dan alsnog een aanrijdingsformulier op.

Een gouden regel: onderteken het aanrijdingsformulier alleen wanneer je helemaal akkoord gaat met hoe het ongeval staat beschreven. Hebben jij en de andere partij een andere mening? Vul dan ieders een eigen formulier in. Zelfs als een agent het formulier heeft opgemaakt, hoef je niet te tekenen als de inhoud niet strookt met jouw visie.

Maak indien nodig foto’s om jouw kijk op de feiten te staven bij de politierechter of verzekeringsmaatschappij. Nogmaals: hou het langskomende verkeer nauwlettend in de gaten en breng jezelf niet in gevaar.

Aangifte bij verzekeraar

Als zaakvoerder moet je tijdig jouw verzekeraar op de hoogte brengen van het ongeval. Meestal hoor je de volgende zaken voor te leggen:

 • - Het ingevulde Europese aanrijdingsformulier
 • - Het nummer of de kopie van het eventuele proces-verbaal
 • - De genomen foto’s

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Is jouw bestelwagen betrokken geraakt bij een auto-ongeval? Dan kan je die bij ons laten herstellen. Ook verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens.

Of wil je onze nieuwe bestelwagens eens bekijken? Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 


Winterbanden kopen: zijn ze écht nodig?


Nu het kouder wordt, leggen auto-eigenaars weer winterbanden op hun wagen. Maar zijn deze banden werkelijk veiliger dan gewone zomerwanden? In deze blog vertellen we meer over de voordelen van winterbanden.

Wat is een winterband? 

Winterbanden zijn normale autobanden, maar ze hebben een verschillend profiel en een andere samenstelling. Daardoor zijn ze beter geschikt voor koudere weersomstandigheden. 

In ons land zijn winterbanden niet verplicht, maar wel aan te raden in winterse weersomstandigheden. Als je echter in de winter naar skigebieden in Oostenrijk en Zwitserland trekt, hoor je wel winterbanden op je wagen te leggen. Anders riskeer je een fikse boete. Of de verzekering dekt mogelijk de schade niet bij een auto-ongeval.Wanneer gebruik je best winterbanden?

Je hoeft niet te wachten tot de eerste sneeuwvlokjes uit de lucht vallen. Zodra de temperatuur onder de 7 °C zakt, is het veiliger om met winterbanden te rijden. De koude, regen, sneeuw en ijzel kunnen immers verraderlijk zijn tijdens een ritje met je auto.


Voordelen winterband

Rubber van de winterband

Het zachte rubber van winterbanden is aangepast aan winterse temperaturen, omdat het materiaal ondanks de koude gewoon soepel blijft. Het rubber van een zomerband kan in de winter mogelijk ‘harder’ worden. En dat resulteert in minder grip op de weg.

Bredere diepere profielen

Je ziet het zo met het blote oog: de profielen van winterbanden zijn dieper én breder. Daardoor heb je meer grip op de weg, want ze kunnen grotere hoeveelheden water probleemloos verplaatsen. Op een besneeuwde ondergrond ben je eveneens in het voordeel.


Micro-lamellen

Lamellen liggen bij winterbanden meestal dwars op de band. Zo heb je meer grip bij het accelereren en remmen. Micro-lamellen creëren bovendien een zuigeffect, wat de stabiliteit op een glad wegdek ten goede komt.


Korte remweg

Met winterbanden kort je de remafstand opmerkelijk in. Als je met zomerbanden tegen een snelheid van 50 km/u remt op een besneeuwde ondergrond, kom je pas na 60 meter tot stilstand. Met winterbanden is dat amper 30 meter.

Kortom: dankzij een kortere remafstand loop je minder risico op een lichamelijk letsel of schade aan je wagen.


Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 

 

De fiscale voordelen van een bestelwagen

 

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een bestelwagen voor je bedrijf? Twijfel niet, want je geniet immers van enkele fiscale voordelen. In deze blog geeft Opel Van Der Perre jou een handig overzicht.

Wat is een lichte vracht?

Het doel van een lichte vrachtwagen hoort het vervoer van goederen te zijn, waarbij de toegelaten massa niet meer dan 3500 kilogram mag wegen. Verder bedraagt de lengte van de laadruimte ten opzichte van de wielbasis minstens 50 procent.

Ook bestaat de laadruimte uit een vaste of duurzaam bevestigde horizontale laadvloer voor de gehele oppervlakte. Er mogen dus geen verankeringspunten voor bijkomende banken, zetels of veiligheidsgordels aanwezig zijn.

De twee types van bestelwagens

Er zijn twee types van bestelwagens die worden beschouwd als lichte vracht en vallen onder het gunstig fiscaal stelsel. We beschrijven ze hieronder, samen met enkele bijkomende specificaties bovenop de algemene voorwaarden.

Bestelwagens met enkele cabine

Als we de bestuurder niet meetellen, kunnen tot zes personen plaatsnemen in de passagiersruimte.

De afscheiding tussen de passagiersruimte en de laadruimte bestaat uit een niet-afneembare, ononderbroken wand. Die wand moet van een hard materiaal zijn en de hele breedte en hoogte van de binnenruimte beslaan.

Wat zijn de fiscale voordelen?

De autokeuring bepaalt of je bestelwagen voldoet aan de bovenstaande technische kenmerken. En of hij dus valt binnen de categorie van lichte vracht. Is dat het geval? Dan geniet je van onder meer deze fiscale voordelen:

• Lage belasting op inverkeerstelling 
• Lagere verkeersbelasting 
• Beroepskosten zijn voor 100 procent aftrekbaar 
• Recht op investeringsaftrek (als je een eenmanszaak hebt) 
• Recht op degressieve (oftewel versnelde) afschrijving 
• Bijkomende kosten bij de aankoop? Die mag je in één keer afschrijven 
• De btw is volledig aftrekbaar


Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens ComboVivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.